Pirin türleri arasında ormancık pirinci en çok bilinen ve tercih edilen pirinç çeşididir. Pirinç tarihine baktığımız zaman ilk olarak Çin’de üretiminin başladığını söyleyebiliriz. Pirincin tarımına ise ilk olarak Hindistan bölgesinde başlanmıştır. Daha sonrasında ise Batı bölgesine doğru yaygınlık göstermiştir. Buğdaygillerden pirincin Avrupa’ya gelişi ortaçağa rastlamaktadır. Pirinç tarımı genel olarak ılıman bölgelerde yapılmaktadır.
Pirinç tahıllar arasında su içerisinde yetiştiriciliği yapılan tek bitkidir. Tahıllardan diğerleri su içerisinde canlılığını yitirirken pirinç ise su içerisinde erimiş oksijeni kullanarak gelişimini sürdürür. Pirinç gerçek mana da bu gün dünya insanlarının yarısına besin kaynağı sağlayan bir bitkidir. 16. yy. zamanlarında pirinç Osmanlı vatandaşları için lüks bir besin olarak geçiyormuş.
Ilıman bölgelerde ve tropik bölgelerde yaygın bir şekilde pirinç tarımı yapıldığını görebiliriz. Su içerisinde yetiştirilen tek bitki pirinçtir. Bu özelliği ile buğdaygiller arasında pirinç farkını göstermektedir. Türkiye’de pirinç çeşitleri arasında en çok tercih edilen pirinç türü ismini Çorum’un Osmancık ilçesinden alan Osmancık Pirinç‘tir.

Osmancık Pirinç Hasat Dönemi
Toptan Osmancık pirinci satın al en güzel zamanı hasattan sonra ki dönemdir. Hasattan sonra çeltiğin kavuzları çıkartılmasının ardından beyaz renkli ve parlak pirinç taneleri elde edilir. Pirinç tanelerinin parlaklığını arttırmak için yapılan parlatma işlemi ürünün tamamen besleyici özelliklerinin yok olmasına neden olmaktadır.
Bunun sebebi ise bu işlemin yapılması esnasında pirinç tanelerinin çevresini saran yağ, vitamin, niyasin, riboflavin, tiyamin, kalsiyum ve demi oranı bakımından zengin olan dış katman kaybolmaktadır. Eğer pirinç tanelerine bu işlem yapılırsa geriye yalnızca nişasta bakımından zengin bir ürün kalmaktadır. Dünya üzerinde pirinç üretimi sıralaması yaparsak Çin, Hindistan, Bangladeş, Endonezya, Tayland olarak belirtebiliriz.
Ülkemiz Türkiye’de pirin üretimi yaklaşık bir rakamla 165 ton diyebiliriz. Bölgelere baktığımız zaman Marmara, Karadeniz ve Ege gölgelerinde üretimin yoğunlukta olduğunu belirtebiliriz. Şehir olarak baz almak gerekirse Edirne, Çorum, Samsun, İzmir, Kastamonu illerini sırlayabiliriz. Ülkemizde yetersiz miktarda pirinç üretimi yaptığımız zamanlarda hiç te az olmayan bir rakamda pirinç ithal edilmektedir.
Toptan Osmancık Pirinç Satın Al
Arkeologlar Çin’deki bu ziraat dinamiği üstüne yürüttükleri çalışmalarda hususi bir yerleşimde yeni buluntulara rastladılar. Pirinç bugün dünyanın yarısına yakın insanı besleyen bir bitkidir. Öyle ki pirincin zamanı oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. Tüm insanlık zamanı süresince öteki tüm tahıllardan veya sebzelerden daha çok sayıda insanı beslemiş bulunduğunu da kati olarak söyleyebiliriz. Tahıllar elbet oldukça daha ilkin yeniyordu ve nebat sapları uzun sürelere dayanamayıp çürüyordu.
Pirinç tarımı evvela M.Ö 3.000ˊlerde Hindistan’da başlamış olup, sonrasında Batıya doğru yayılmıştır. Avrupa’ya gelişi ortaçağda rastlanır. Türkiye’ye ise 500 sene ilkin güneyden girmiş olduğu bilinmektedir. 16. yüzyılda pirinç Osmanlı topraklarında lüks bir gıda sayılıyormuş zira ancak Boyabat, Tosya ve Plovdiv etrafında oldukça sınırı olan üretildiği için 17. yüzyılın ikinci yarısında Hicaz’da da pirinç tüketimi yaygınlaşmaya başlamış zira Hint hükümdarlarının Mekke’ye gönderdikleri pirinç, sadaka olarak dağıtılıyormuş.
Ancak pirincin minik bir kısmı, binlerce sene sonrasına kalmayı başardı: fitolit yada kendini müdafaa için nebat hücreleri tarafınca meydana getirilen sert, mikroskopik silika parçaları. Pirinç yaprakları yanmayan, sindirilmeyen veya parçalanmayan yelpaze biçiminde fitolitlere sahiptir. Bu fitolitlere meydana getirilen analizlere göre, günümüzden 10.000 sene ilkin bu bölgedeki insanoğlu etken bir pirinç toplayıcılığının ötesinde, pirinç yetiştirmiş olabilirler.
Osmancık Pirinç Özellikleri
Tropik ve ılıman bölgelerde yaygın olarak tarımı meydana getirilen pirinç, su arasında yetiştirilen tek tahıl bitkisidir. Diğer tahıl Bitkileri su arasında uzun vakit yaşayamayıp canlılığını yitirdiği halde, pirinç suda erimiş oksijeni kullanarak gelişir. Yani günlük soframızda bulunan bu besinin yetiştirilmesinin ilk hikayesi bilinenden oldukça daha öncesine dayanıyor olabilir.
Pirinç, yeryüzünün en eski yiyeceklerinden biridir. 8000 senedir Çinde yenildiği arkeolojik kayıtlardan bilinmektedir. Pirinç bilhassa Güneydoğu Asyada en yaygın ve oldukça yiyecek çeşidi bulunan bir besin maddesidir. 7000 çeşidi vardır. Genellikle bolca yağış alan tropik ve tropikaltı iklimlerde, sulak çeltik tarlalarında yetiştirilir. Pilav için ince uzun tanelileri tercih edilir. Buğdaygiller familyasından; sıcak bölgelerde yetiştirilen bir bitkidir.
Her başakçığında bir çiçek vardır. Tanesi burada meydana gelir. İçeriğinde bolca oranda nişasta ve vitaminler vardır. Pirinç kabuğundan doğal phytine elde edilir. Bu madde, gelişmeye destek olur. Zihin açıklığı sağlar. Pilavlık olarak ise daha kısa ve tombul taneler uygundur. Kısa ve kırık olanları ise sütlaç şeklinde tatlılarda kullanılır. Taze iken azca su çeker, kurudukça su çekme payı yükselir.
YORUMLARINIZ